ASSORTIMENT

Zoeken

Naam
Categorie
Hoogte
Licht
Vorm
Wind
Grondsoort
Bloeiperiode
Bloeien
Bloeikleur
Bladkleur
Bladtakken
Gebruik

jaaroverzicht van: In the spotlight | Snoeien | Ziektes en plagen | Plantadviezen

Snoeien

Over het snoeien van planten bestaat bij veel tuinbezitters veel twijfel. Hoe snoei je een plant goed, met welk gereedschap en wanneer kan ik het beste snoeien zijn dan ook veel gehoorde vragen. Hier in het kort de basis regels van het snoeien, verderop op deze pagina kunt u specifieke snoeitips voor een bepaald gewas vinden.

 

Algemene snoeitips
Over het algemeen kun je de stelregel aanhouden: "snoei zo weinig als je kunt", maar voor die gevallen dat snoeien wel noodzakelijk of gewenst is probeer ik wat tips te geven. Er zijn verschillende redenen te noemen om te snoeien:

versnellen van de groei of hergroei na het planten de gewenste vorm behouden of verkrijgen (haag, dakmodel, leivorm etc. ) opkronen ( onderste takken verwijderen) de grootte binnen bepaalde grenzen houden de hoeveelheid en kwaliteit van bloemen of fruit verkrijgen die men wenst openhouden van struiken of kronen verjonging van de plant gezondheid van de plant/boom behouden.

Wanneer snoeien?
Bij fruitbomen onderscheiden we twee belangrijke families. De eerste zijn appels en peren (pitvruchten) en de tweede zijn pruimen, kersen, perzik enz. (steenvruchten).

Snoeien van 


Winkelwagen

Boomkwekerij Halesia - Tienelsweg 40a - 9471 PC Zuidlaren - info@halesia.nl