ASSORTIMENT

Zoeken

Naam
Categorie
Hoogte
Licht
Vorm
Wind
Grondsoort
Bloeiperiode
Bloeien
Bloeikleur
Bladkleur
Bladtakken
Gebruik

jaaroverzicht van: In the spotlight | Snoeien | Ziektes en plagen | Plantadviezen

Ziektes en plagen

De bladluis

De bladluis is waarschijnlijk de bekendste plaag in planten, iedereen kent dit insect. De bladluis zuigt plantensap uit de plant en door de grote aantallen waarmee de bladluis voorkomt kan dit leiden tot grote schade, de bladeren verschrompelen, of vallen zelfs af.

BladluisDe bladluis scheid bovendien honigdauw af, wat een plakkerige laagje op het blad en alles wat onder de plant staat vormt. Op deze honingdauw komt weer een zwarte schimmel af die een zwarte laag vormt over het blad en zo de assimilatie stil legt.

 

 

 

Natuurlijke vijanden

De bladluis heeft een groot aantal natuurlijke vijanden, vogels als de kwikstaart eten luizen.

Het lieveheersbeestje (foto 1ste van links) eet luizen en de larve van het lieveheersbeestje (foto 2) is zelfs een heuse veelvraat. Dit zelfde geld voor de larve van de gaasvlieg (foto 3) en de larve van de galmug (foto 4) Ook een paar soorten sluipwespen (foto 5) bestrijden luizen, op de foto zie je hoe een sluipwesp een eitje legt in een bladluis, de larve eet de bladluis van binnen uit op.

 

 

 

 

 

 

 

Echte Meeldauw

Echte meeldauw is 1 van de meest voorkomende ziekten in de tuin. Niet alle gewassen zijn gevoelig voor deze ziekte, maar bijvoorbeeld rozen, asters, veldesdoorn, appel, druif en bessen zijn gevoelig. De met echte meeldauw aangetaste planten groeien minder goed en ook de opbrengst is kleiner.

Meeldauw op een rozenbladDe schimmelsporen verspreiden zich met de wind en vormen op de bladeren, toppen of bloemknoppen een witte poederachtige vlek.


Winkelwagen

Boomkwekerij Halesia - Tienelsweg 40a - 9471 PC Zuidlaren - info@halesia.nl